Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plníme sud

1) Dostanete sud v krabici, kdy je sud zabalen do průhledné folie. Folii necháte na sudu do té doby, než ho skutečně použijete a zanecháte ho v studené místnosti ( sklep, garáž, atd.). Pokud sud necháte v bytě nebo domě, kde je stálá teplota kolem 20°C, tak sud vyschne a vystřelí Vám obruče ze sudu. V lepším případě je narazíte zpět. V horším případě se sud rozpadne a nebude lícovat. Pak je nepoužitelný, nebude uznána reklamace.

2) Máme již pálenku připravenou a chceme sud naplnit. Pokud dáváte do sudu alkohol, nemusíte sud desinfikovat jako v případě vína. Připravíte si stojánek, sud, špunt.  Do sudu nalijeme vodu do čtvrtiny a vylejeme vodu. V sudu jsou piliny a štěpka, jak se do sudu dělaly díry. Ty se vyplaví. Sud obsahuje třísloviny. Těch se musíme zbavit.

 

Citace knihy Rukověť vinaře, Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., Vítězslav Hubáček, Ing. Petr Ackermann, CSc., vydal Český zahrádkářský svaz, nakladatelství KVĚT, Praha, 2000, str. 177 : Dubové sudy obsahují mnoho tříslovin. Těch se musíme zbavit. Nejvhodnější je vyluhování pomocí páry, která se pod tlakem vhání hadicí do sudu čepovým otvorem a zátkovým uniká i s nečistotami. Sud musí být položen zátkovým otvorem směrem dolů. Vyluhování trvá tak dlouho, dokud vytékající kondenzát není čirý. Potom sud několikrát vypláchneme teplou a studenou vodou. Dostupnější je vyluhování soudků teplou vodou, v níž rozpustíme 3 kg sody(uhličitan sodný) v 1 hl vody (= 30g sody na 1 l vody) a roztok necháme působit 3-5 dní. Potom soudek vypláchneme několikrát horkou vodou.

 

Nechte v sudu vodu 5 dní - voda se sodou. Tím se sud napije a bude těsnit. Sud není lepený, takže Vám začne na některých místech prosakovat. To je normální jev, není třeba se bát a věc reklamovat. Do pěti dnů se sud uzavře, zacelí a již nebude prosakovat. Tam, kde sud prosakuje, se udělají mapy jak bude sud zasychat. Pozor na jednu věc. Nedolívejte sud až po špunt. Jak špunt nasaje vodu, tak  se roztáhne a nevytáhnete ho. Pak vodu vylejete a necháte sud vykapat přes otvor na špunt.

3) Připravíte si pálenku a dáte jí do sudu. A čekáte a čekáte a čekáte... Asi po čtvrt roce je znát rozdíl. Ale je škoda být nedočkavý. Nechte minimálně rok pálenku v sudu. Samozřejmě kontrolujte sud každý měsíc, jestli drží.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Přihlášení

Poslední fotografie



Statistiky

Online: 1
Celkem: 63120
Měsíc: 3812
Den: 113