Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plníme sud

1) Nejdříve si musíte vybrat. Sud s pípou nebo bez? Za nás jednoznačně bez pípy. Pokud chcete soudek používat několik let, tak zvolte sud bez pípy. Ano, pípa je pohodlná a nalijete si sklenku rychle. Ale tekutina v sudu reaguje jen s dřevem, sud nemá otvor v čele, takže minimalizujete únik. Sud na víno musí být jen s nerezovým ventilem.

Dostanete sud v krabici, kdy je sud zabalen do průhledné folie. Folii necháte na sudu do té doby, než ho skutečně použijete a zanecháte ho v studené místnosti ( sklep, garáž, atd.). Pokud sud necháte v bytě nebo domě, kde je stálá teplota kolem 20°C, tak sud vyschne a vystřelí Vám obruče ze sudu. V lepším případě je narazíte zpět. V horším případě se sud rozpadne a nebude lícovat. Pak je nepoužitelný, nebude uznána reklamace.

Se sudem dostanete samozřejmě návod, který má pět stran. Snažili jsme se, aby i  začátečník snadno připravil sud:) 

2) Máme již pálenku nebo víno připravené a chceme sud naplnit. Pokud dáváte do sudu alkohol, nemusíte sud desinfikovat jako v případě vína. Připravíte si stojánek, sud, špunt.  Do sudu nalijeme vodu do čtvrtiny a vylejeme vodu. V sudu jsou piliny a štěpka, jak se do sudu dělaly díry. Ty se vyplaví. Sud obsahuje třísloviny. Těch se musíme zbavit.

Sud na víno - Citace knihy Rukověť vinaře, Prof. Ing. Vilém Kraus, CSc., Vítězslav Hubáček, Ing. Petr Ackermann, CSc., vydal Český zahrádkářský svaz, nakladatelství KVĚT, Praha, 2000, str. 177 : Dubové sudy obsahují mnoho tříslovin. Těch se musíme zbavit. Nejvhodnější je vyluhování pomocí páry, která se pod tlakem vhání hadicí do sudu čepovým otvorem a zátkovým uniká i s nečistotami. Sud musí být položen zátkovým otvorem směrem dolů. Vyluhování trvá tak dlouho, dokud vytékající kondenzát není čirý. Potom sud několikrát vypláchneme teplou a studenou vodou. Dostupnější je vyluhování soudků teplou vodou, v níž rozpustíme 3 kg sody(uhličitan sodný) v 1 hl vody (= 30g sody na 1 l vody) a roztok necháme působit 3-5 dní. Potom soudek vypláchneme několikrát horkou vodou.

Sud na pálenku a ostatní - Soudek naplním čistou teplou vodou a nechám působit 8 hodin. Pak soudek vyliji a opět naplním čistou teplou vodou a opět počkám 8 hodin, Takto tento postup opakuji celkem 6x. Soudek se napije, vyčistí se. Pokud mám velký sud (například od 30 l ), tak sud naplním jednou denně po dobu 4 dnů.

Sud není lepený, takže Vám začne na některých místech prosakovat. To je normální jev, není třeba se bát a věc reklamovat. Do pěti dnů se sud uzavře, zacelí a již nebude prosakovat. Tam, kde sud prosakuje, se udělají mapy jak bude sud zasychat. Pozor na jednu věc. Nedolívejte sud až po špunt. Jak špunt nasaje vodu, tak  se roztáhne a nevytáhnete ho. Pak vodu vylejete a necháte sud vykapat přes otvor na špunt.

3) Připravíte si pálenku a dáte jí do sudu. A čekáte a čekáte a čekáte... Asi po čtvrt roce je znát rozdíl. Ale je škoda být nedočkavý. Nechte minimálně rok pálenku v sudu - čím delší dobu, tím lepší - klidně 5 let. Samozřejmě kontrolujte sud každý měsíc, jestli drží.