Jdi na obsah Jdi na menu
 


Časté dotazy

Jelikož se nám občas opakují dotazy na sudy, sepsali jsme několik odpovědí: 

1) Z jakého dřeva jsou sudy vyrobené? Sudy jsou vyrobeny z světlého dubu z pohoří Strandža  na řecko - bulharské hranici, který se vyznačuje jemnou pórovitou strukturou. Sudy jsou vyrobené v Evropské unii. Pokud chcete české sudy, musíte se obrátit například na výrobce sudů - pana Fryzelku.

2) Jste výrobci? Ne, nejsme výrobci. Pouze prodáváme sudy. Každopádně o svého bečváře pečujeme. Máme velice dobrý vztah a jsme jak jedna rodina. Snažíme se, aby byli spokojeni všichni. Jak zákazník, tak samotný výrobce. 

3) Dokážete vyrobit sud na zakázku? Ano, sud podle Vašich představ umíme vyrobit. Můžete si zvolit od jemného po silné vypálení sudu, bez díry na pípu, s pípou.  Stačí jen napsat požadavek na náš mail levnesudy@email.cz.

4) Proč jste levnější jak konkurence? Snažíme se, abychom byli konkurenceschopní na trhu. Zaměřujeme se jen na omezenou nabídku sudů od 5 do 100 l, čímž ale uspokojíme většinu zákazníků, kteří se zajímají o staření alkoholu. Neplatíme nájem v obchodě ani za sklad. Naše stránky jsou jednoduché a levné. Prodej sudů není náš hlavní příjem. 

5) Zůstane mi stejný objem alkoholu v sudu po staření? Ne. Sud pracuje a vezme si tzv. andělskou daň, což je cca 10 % objemu. Záleží v jaké teplotě se sud skladuje. Čím menší teplota, tím menší odpar.  

6) Kde skladovat sud? - konstantní teplota(do 7°C) a vlhkost. Nejlepší je sklep, stará kamenná stodola. Vzpomeňte na vinaře a jejich sklepy. Ale je možné mít sud i ve vyšší teplotě. Byt není vhodný na skladování sudu.

7) Můžu sud použít vícekrát? Ano. Pokud staříte třeba slivovici, tak je nelepší vyměnit v sudu slivovici třeba po roce, dvou letech- čím déle je alkohol v sudu, tím lépe. Mám vypálenou novou várku, stočím starou a rovnou naliji novou. Nemusím pečovat o sud, jen naliji novou várku a opět rok čekám - to neplatí pro víno.  Sudy na víno musíte desinfikovat. Vše najdete v našem návodu.

8) Soudek s pípou nebo bez? My nejsme příznivci pípy. Důvod? a) Tekutina v sudu reaguje pouze se soudkem, s dubovým dřevem. b) Omezíte na minimum únik. c) Nedokážeme Vám zaručit, že třeba za pět let pípa nezačne reagovat s tekutinou v sudu. Pak je chuť alkoholu někde jinde. 

9) Proč nenabízíme dřevěné pípy. Sami jsme sud s uvedou pípou měli a sud nám utíkal, protékal právě přes pípu. Dřevěná pípa není žádný hitec výmysl. Narazíte ji do sudu a to je vše. Jakmile ale otočíte kohoutem, tak pípa začne kapat. Na pípě se objeví hnědý maz a je to špatné. Proto dřevěnou pípu neprodáváme. Chceme mít spokojené zákazníky. Pokud ale chcete sud jako estetický doplněk, tak nám napište. Pípu Vám do sudu zabalíme, pokud jí budeme mít skladem. 

10) Jak se dozvím kompletní cenu sudu včetně poštovného. Lze to udělat tak, jako byste si chtěli objednat a zaslat sud. Vyberete sud, v dalším okně je nabídka doručení. Jméno a adresa je až poslední krok. Možná, že Vás překvapí cena poštovného - např. u 20 l sudu to je více jak 200 Kč bez dobírky. My neschováváme cenu poštovného do ceny sudu. Eshopy občas nabízí doručení zdarma, ale i tak poštovné zaplatíte. Ani nevyděláváme na poštovném, abychom mohli jednou za rok udělat akci Black Friday. Přistupujeme ke všem stejně a férově. Dobírka je cca 70 Kč  z toho důvodu, že si dopravce opravu tolik účtuje - DPD i Zásilkovna: je tedy dobré ušetřit a peníze zaslat na náš účet předem. 

11) Stane se, že obruč se i po naplnění uvolní. To se může stát. Stačí si vzít dvě kladiva. Jedno kladivo dáte zobáčkem (zúžená strana kladiva) k obruči a druhým kladivem naklepete zpět obruč. Zvládne to každý. Obruč jako taková není nerezová. Je pozinkovaná. Sudař u menších objemů řeže pásky rovnou z plechu, takže po stranách pozink není a pásky oxidují. 

12) Jinde jsem viděl sud, ve kterém je plastový sáček. Toto také prodáváte? Ne, tyto sudy jsou "jen na oko". Do sáčku nalijete víno, stočíte ho okamžitě. Je to vlastně jen dřevěná schránka. Se sudy na staření vína nebo slivovice to nemá nic společného.  Jen tvar:) 

13) K čemu je vypálení sudu? Jistě jste si všimli, že sudy nabízíme v několika vypálení/toustování. Jedná se o vnitřní vypálení sudu. Když bečvář dělá sudy, tak ohněm spojuje dužiny, tak, aby byl sud dokonalý a těsnil. My nabízíme nejvíce tři druhy toustování (light-nevypálené, medium - střední a heavy- extra), ale existuje více druhů. 

Light - zemité aroma, komplexní pečené aroma, velice lehká vanilka. Chuť - příjemná, výraznější dřevo. Vhodné pro vína vyžadující vyšší obsah taninů.

Střední - aroma kávy, čerstvě upečeného chleba, vanilka. Chuť - tón koření, karamelu, mléčné čokolády a vanilky. Vhodné pro plná vína.

Heavy - aroma praženého dřeva, kávy, spálený karamel. Kouřová chuť, pražená káva. Vhodné pro komplexní vína 

U slivovice, rakije, vínovice,  a dalších  je velká výhoda, že oproti vínu obsahují více procent alkoholu. Tím Vám odpadá starost o desinfekci, nemusíte se obávat, že Vám po odparu zůstane trochu volného místa v sudu ( víno nesmíte nechat s vzduchovou kapsou). Pokud Vám letošní slivovice moc nechutná, zkuste jí dát do sudu. Sud umí z takové slivovice udělat dobrotu. Toustování u lihovin nemusíte až tak řešit. Nezkazíte si tím výsledný produkt, nebojte se, 

14) Chcete věnování na čele sudu? Napište nám a domluvíme se. Cena je 600 Kč za soudek. Více fotek najdete ve fotoalbu. 

img_20180315_113058.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

15) Sud jsem již využil, tak co s ním? Během našich telefonátů s zákazníky, jsme přišli na to, že si neuvědomují, že sud lze dále zpeněžit.... Dejme tomu, že sud jste již několikrát použili a chcete ho odstavit/nahradit. Není nic jednoduššího, než z něho udělat pěkný dárek. Nechat ho trošku vysušit, do obručí udělat dírky, dát tam hřebíky, obrousit dřevo a máte skvělý dárek. Nebo ho prodat. Vydělte si cenu nového sudu dvěma a máte přibližnou cenu, za kterou sud prodáte- bazoš, sbazar... A  prodá se, to nám věřte.

S pozdravem Ing. Pavla Božkovová